Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014


Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνοντας ξενάγηση σε δύο σπήλαια της Πεντέλης, το Σπήλαιο Αμώμων (ή Νταβέλη) και το Σπήλαιο Νυμφών την Κυριακή 4 Μαΐου 2014.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τη Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο της Εφορείας μας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού για τα δύο αυτά σημαντικά αρχαιολογικά σπήλαια της Αττικής που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον αστικό ιστό. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα γίνει παρουσίαση της χρήσης τους κατά την αρχαιότητα, σε σχέση με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που είναι επί τόπου ορατά.
Το Σπήλαιο Αμώμων, γνωστότερο ως Σπήλαιο Νταβέλη, χρησιμοποιήθηκε ως λατομείο κατά τη διάρκεια λειτουργίας των περίφημων αρχαίων λατομείων Πεντέλης στους κλασικούς χρόνους. Από τον 6ο αι. μ.Χ. αποτέλεσε καταφύγιο και ασκητήριο και μετά τον 17ο αιώνα τόπο επίσκεψης των περιηγητών.
Το Σπήλαιο Νυμφών αποτέλεσε χώρο λατρείας, αφιερωμένο στις Νύμφες και τον θεό Πάνα, από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο μ.Χ.

Σημείο και ώρα συνάντησης:
Πλατεία Νέας Πεντέλης (Ηρώων Πολυτεχνείου), στις 12 το μεσημέρι.

Απαιτείται ιδιωτικό μεταφορικό μέσο και πεζοπορία 15’.

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος
Ταχ. Δ/νση : Αρδηττού 34β, Αθήνα 11636
Πληροφορίες : Σ. Κατσαρού, Α. Μαρή
Τηλέφωνα : 210 9224339, 210 9232358
E.mail : epsne@culture.gr

H Aν/τρια Προϊσταμένη της Εφορείας


Δρ. Ελένη Παναγοπούλου -Καράμπελα

Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου